נחושת או אופטיקה - מה עדיף?
09/03/2018
מבחינה היסטורית, האופטיקה יועדה לחלק של ה - Back Bone והנחושת לחלק ההוריזונטלי, דהיינו ירידה לשקע, היום זה כבר לא בדיוק ככה.
עם התפתחות טכנולוגיית ה - GPON שהתחיל כפתרון ל - Carriers בזק לדוגמא והאבולוציה שהיא עשתה ל - POL Passive Optic LAN ישנם פרויקטים שבהם מגיעים עם הסיב עד הנקודה בקיר, מה שנקרא – FTTH .
מצד שני, נקודות הקצה, רובם ככולם, עדיין מגיעות עם כניסת נחושת ויותר מזה יותר ויותר – מוצרים מיוצרים ככאלו שמקבלים POE כמתח כניסה.
אז מה עדיף נחושת או אופטיקה?
התשובה כרגיל היא משהו באמצע. יותר נכון השאלה היא לא מה עדיף, אלא מה יותר נכון – לאפליקציה הספציפית אותה אנו רוצים להפעיל / לתכנן.
ע"מ לקבל החלטה, יש לקחת בחשבון 3 מרכיבים עיקריים:
- הרכיב הטכני
- רכיב ההתקנה והסביבה
- ערכי העלות
הרכיב הטכני
בכבלי נחושת מתפשט אות אלקטרומגנטי, בגלים מעין אלו ישנו ניחות לאורך הכבל מכיוון המשדר למקלט, הנקרא ATT הפסדי קו הלוך, אותו יש לקחת בחשבון.
בנוסף, יש לקחת בחשבון שכבלים אלו מוגדרים למקסימום 100M באם רוצים לעמוד במפרט לדוגמא – 1000 MHZ/10Gpbs בכבל CAT7A 23AWG. המרחק הזה, 100 מטרים, נקבע בתקן דווקא מכיוון שהוא נותן את המקסימום מבחינת שיקולי "מרחק/ביצועים/תכנון" לכבלים הוריזונטליים.
מכיוון שהאות מתחלק ל 4 במשדר ומתאחד שוב במקלט, חשוב לעמוד בתקני ה Delay & Delay Skew.
Delay זה הזמן שלוקח לאות לעבור מהמשדר למקלט בכל זוג גידים. אסור לנתון זה לחרוג – מהתקן, אחרת המידע לא יתקבל בזמן והאפליקציה לא תעבוד במקסימום שהיא צריכה.
בעיה זו שניתן בפשטות לראות את תוצאותיה באמצעות FLUKE DTX-1800 , מגיעה בד"כ בגלל שהכבל לא עשוי נחושת מלאה ולכן הגל האלקטרומגנטי לא מתפשט במהירות התקנית, או אפילו בכבל נחושת מלאה, אך לא טהורה, דהיינו ממוחזרת. מחזור נחושת גורם לסדקים קטנים נראים רק במקרוסקופ בשטח חתך הכבל ולכן גם כאן ההתפשטות לא במהירות הרצויה.
מכיוון שכל זוג גידים מגיע באורך קצת שונה אחד מהשני, כל אחד מהזוגות מגיע – בזמן קצת שונה וזה בדיוק Delay Skew , הזמן בין הזוג המהיר ביותר לזוג האיטי ביותר. Delay Skew גדול מידי והאות יופרע ע"י הפאקט השני שמגיע.. בעיה זו מופיעה בד"כ בגלל בניה –לא נכונה של הכבל במפעל.. או בגלל שידור קלוקל מכיוון הסוויץ או אחד מרכיבי הרשת שבדרך.
לא רק נחושת מושפעת מניחות ומרחק, אלא גם אופטיקה. אמנם, עם אופטיקה הניחות קטן יותר ומרחקי השידור גדולים יותר אם בנחושת הוגבלנו ל 100 מטרים לביצועים מקסימליים, אז בסיבים אנחנו מדברים על עד עשרות אלפי ק"מ.
גם המקצבים שניתן לקבל בסיבים הוא גבוה מאוד ועשוי להגיע עד 400 Gbps עבור Ethernet סוגי הכבלים האופטיים והמקצבים יפורטו במאמר האופטיקה הבא. כשמדובר על מוצרי קצה שדורשים POE ומרחקי ההתקנה לא ארוכים, כאן כבר היתרון של הנחושת מובהקת.
רכיב ההתקנה והסביבה
רכיב ההתקנה והסביבה כוללים גם את ההטמעה הפיזית וגם את מיקום האתר בו מתבצע הפרויקט. בהסתכלות רחבה, מבחינת התקנה, חשוב מאוד שלא לעבור את רדיוס הכיפוף שמופיע בכל מפרט בין אם מדובר בנחושת ובין אם מדובר באופטיקה, משום שזה עלול לגרום להפסדי ATT הפסדי הלוך והפסדי RL הפסדי חזור וכמובן את כח המשיכה.
מבחינת קונקטורים בסוף הכבל, ובכן, כאן השוני גדול מאוד, העבודה עם קונקטורים ומתאמים אופטיים דורשת מיומנות, דיוק וכלים שונים לחלוטין מאשר בנחושת, מה גם שציוד ההתקנה והבדיקה יקרים בהרבה.
לכבל האופטי יש יתרון מבחינת העובי הפיזי מול כמות הערוצים בעוד שכבל – CAT6A המעביר ערוץ של 10Gbps יחיד הוא בעובי של 6.7mm , כבל אופטי OM4 עם 24 סיב יעביר 12 ערוצי 10Gbps 2 סיבים לערוץ אחד לשידור ואחד לקליטה ל 550 מטרים ובעובי של 6.4mm אז מבחינת תפיסת מקום אנו רואים שהסיב מנצח ובעל High Density גדול יותר.
בחיבור בין שני בניינים, כדאי לעבוד דווקא עם סיבים אופטיים, מכיוון שבד"כ שני הבניינים לא נמצאים על אותה האדמה, ההארקה תהיה שונה וזה לא בטוח. ניתן לקחת כבל אופטי דיאלקטרי, כזה שאין בו שריון ולחבר בין הבניינים, או לחבר בסביבות קשות ומרובות חמצון כמו בתעשיות הגז והשמן או במקומות מרובי ברקים.
רכיב העלות
אל לנו להסתכל רק על עלות הכבל. עלינו לחשב את העלות הכוללת של הפרויקט באם הולכים כל נחושת או על אופטיקה.
הציודים שצריך לקחת בחשבון הם: עלות הכבלים, המחברים והמגשרים. עלות ההתקנה עלות הציוד האקטיבי סוויצ'ים, החלפה ושדרוג מערכת, כמה זמן ייקח, זה לעומת זה?
מסקנה
שני הפתרונות טובים וראויים, לכל אחד יתרונות וחסרונות, לא כדאי להיות מקובעים על פתרון אחד ויחיד אלא לבדוק את הדרישות, להתחשב בכל הגורמים שצוינו לעיל וכמובן עלויות ואז להחליט.
חברת EXCEL - Networking הינה חברה הנותנת פתרון Channel מלא בעולם תשתיות התקשורת, נחושת ואופטיקה, לרבות אישורי DELTA מעודכנים, הן ברמת הרכיב והן ברמת ה - Channel ועם 52 שנות אחריות מלאה לכל ה - Channel . חברת EXCEL מבצעת מחקרים רבים, אנשיה יושבים בוועידות התקינה הבינלאומיות ומחקריה מאומצים ע"י כל ועדות התקינה הבינלאומיות כדוגמת – ISO , IEC , TIA , IEE ועוד.
למידע נוסף:
מאיר אלבז
מנהל תחום תשתיות תקשורת ו - IP Surveillance
קבוצת גטר
techweb@getter.co.il