כונן ADATA XPG SX8200 בביקורת – שובר שוק ולא מתנצל
05/06/2018
בואו להכיר את אחת הכניסות המפתיעות ביותר לעולם כונני ה-NVMe בתקופה האחרונה, ומוצר שעשוי להפוך לאחד מהניצנים הראשונים של מהפכת מחירים אמיתית
בימים אלו, אם תשאלו כל מוכר בחנות מחשבים או אדם אשר מתעסק בציוד קצה עליון למחשבים נייחים וניידים "איזה כונן SSD הכי מומלץ?" ישנה סבירות גבוהה שהמילים סמסונג או Crucial יצאו מפיו.
הסיבה לכך? ובכן, שוק כונני ה-SSD מתחלק בגדול לשני חלקים. החלק הראשון הוא יצרניות השבבים עצמן. חברות כמו Crucial או סמסונג מחזיקות במפעלים המייצרים לפחות את שבבי ה-NAND עצמם שבתוך כונני ה-SSD, אם גם לא את הבקרים, ושבבי ה-DDR בהם משתמשים אותם הבקרים שבכוננים.
הדבר הזה מקנה להם את היכולת להכתיב את מחיר המוצרים בשוק. רוב מחירי ה-SSD כיום פשוט מוכתבים על פי מה שסמסונג או מיקרון (חברת האם של המותג Crucial) אומרות. הן שולטות בנתח הגדול ביותר של עולם השרתים וגם זה של המשתמשים הביתיים.
החלק השני של יצרניות ה-SSD כולל חברות כמו ADATA, כמו Corsair או Silicon Power למשל. מדובר על חברות שעוסקות באחסון וזיכרון מערכת אך אינן מיצרות באופן עצמאי את החומרה המדוברת. מה שהן עושות למעשה הוא לבחור את הרכיבים המתאימים למוצריהן, ליצר בשימוש חלקים צד-שלישי, לארוז ולשווק.
באופן קבוע, החברות הללו נגררו מאחור בכל הקשור למחיר. ההגיון של עובדה זאת מגיע פשוט מהמצב אליו הן כלואות. הן נאלצות לשלם דמי תיווך על החלקים והמוצר שמגיע לצרכן לרוב יהיה במחיר דומה או גבוה מזה של היצרניות הגדולות.
היום אנו מביאים לכם סיפור סינדרלה בעולם ה-SSD עם כונן בתקן M.2 שחולק תכונה חשובה עם יצרניות הכוננים המובילות בשוק.
הכירו את ה-ADATA XPG SX8200
זה הוא כונן המתחבר בממשק M.2 ללוחות אם של מחשבים ניידים ונייחים. הוא משתמש ברוחב פס PCI-Express של X4 כאשר הוא מחובר. בהתאם ליציאה בלוח האם והוראות היצרן יוחלט אם רוחב הפס יגיע ישירות מהמעבד או מערכת השבבים (דוגמת Z370 או X470 למשל). בשני המקרים המהירות צפויה להיות דומה.
כונן ה-SX8200 מכיל בקר מסוג SM2262 של חברת SiliconMotion. מדובר על אותו הבקר בדיוק אשר נמצא בכונן ה-760p של אינטל. לצידו של הבקר הזה, ישנם שבבי DDR4 של חברת Nanya. בנוסף, ישנם שני שבבי NAND תלת-מימדי, תלת-שכבתי המיוצר במיקרון. גם רכיב זה מככב בכונני ה-SSD החדשים של אינטל. לכל שבב כזה ישנו נפח מירבי של 128 גיגה-בייט.
בגבו של הכונן ישנו שבב זיכרון DDR4 נוסף לצד שני שבבי אחסון. "רגע, יש פה 512 גיגה-בייט. למה אנחנו יכולים להשתמש רק ב-480?" שאלה נהדרת, קורא יקר. הסיבה שיצרן זיכרון מגביל את כמות האחסון המירבית על אף כמות גדולה יותר בשבבים היא כדי לשמור על אמינות הכונן באמצעות שימוש במערכת Redundancy. מערכת שכזאת נוהגת להשתמש בזיכרון הפנוי כדי להחליף חדרי זיכרון פגומים או מלאים בעת הצורך.
כונן זה מגיע עם פיסת אלומיניום דקה ופד תרמי כדי שתוכלו להדביק אותה על צד הכונן במידה ותרצו. מומלץ להשתמש בה על הצד בו הבקר נמצא, שכן הוא הרכיב החשוב ביותר לקירור. חום גבוה לא משפיע על שבבי ה-NAND כמו שמשפיע על בקר ה-NAND וביצועיו.
הסיבות להצלחה
אעשה לכם ספוילר כבר עכשיו, עוד לפני שהגענו למבחני הביצועים. הסיבה שכונן זה מאוד מיוחד, מלבד שימוש ברכיבים מהירים וללא פשרות של ממש, היא מחירו בשוק.
עד היום סיבה גדולה לרכישת כונני SATA סטנדרטיים גם במערכות מתקדמות במיוחד הוא המחיר הלא-אטרקטיבי במיוחד של כונני NVMe. אי אפשר להאשים את המשתמשים, זה נכון מאוד. כיום על כונן פופולארי בנפח של כ-500GB מסוג SATA אתם תשלמו בסביבות 550 שקלים. על כונן NVMe מהיר דוגמת 960 EVO של סמסונג או 760p של אינטל בנפח דומה אתם תשלמו כ-900 עד 1100 שקלים. לא הוגן במיוחד להרבה משתמשים.
ה-ADATA XPG SX8200 בנפח 480GB עולה 650 שקלים כמחיר מומלץ לצרכן ומגיע עם 5 שנות אחרות. אני בכנות לא רואה יותר מדי סיבות להתפשר ב-100 שקלים ולרדת מכונן NVMe מתקדם לכונן SATA. יש כאן מוצר במחיר שעושה המון בלאגן ליצרניות הגדולות ונמוך בעשרות אחוזים במחיר.
זו למעשה הפעם הראשונה מזכרוני שבה כונן מיצרנית שאינה מייצרת את השבבים בעצמה עולה כל כך מעט בהשוואה לתחרות. אין לי מושג איך ADATA עושה זאת, וכמה היא מרוויחה על כל כונן, אבל אני חושב שהיא מוכיחה שאפשר למכור כוננים בעלות נמוכה משמעותית ממה שמציעים לנו. עוד לא התחלתי לדבר על קידומים שהיא עושה בישראל ומבצעים שמנמיכים את הכונן מתחת לקו 600 השקלים.
מה שטוב הוא שלא מדובר במחיר אקראי או בטעות, לפחות לא נראה כך. ב-ADATA רוצים לקנות את ליבו של השוק האירופאי (גם אנחנו חלק ממנו, בגדול) ולשמור על מחיר מסויים ומפוקח. נחמד מצידה של ADATA לבצע מהלך שכזה. בואו ונראה כמה מהיר הכונן המדובר.
מערכת הבחינה ומבחני הביצועים
- מעבד: Intel Core i9 7900X
- לוח אם: Asus X299-A LGA2066
- זיכרון: G.Skill Ripjaws Z 2666Mhz 16GB DDR4
- מערכת הפעלה: Windows 10 Pro 1803
המבחן הראשון הוא ריצת ספרינט לקובץ בודד. כמה מהירים כונני ה-SSD הנבחנים בהעתקה או קריאה של קובץ בודד גדול? ובכן, רכיבים דומים ל-760p של אינטל מביאים לביצועים דומים. במבחן הקריאה הוא עקף את שאר הכוננים שנבחנו. כמובן שהיה לי חשוב להראות בקונטרסט גם כונני SATA סטנדרטיים כמו ה-Vertex 460 המתקדם יחסית, וה-830 הצנוע של סמסונג.
מבחן ה-4K מושך באופן טורי (אחד אחרי השני) קצבים בנפח של 4 קילובייט בלבד ברצף. מבחן זה בוחן את יכולת הכונן על כל רכיביו לטעון תוכנה מאוד מורכבים שכוללים הרבה ברגים ואומים קטנים בתוכה. היא למעשה המבחן האינטנסיבי ביותר מבחינת קושי שסביר להריץ על כוננים. היא גם יחסית ריאליסטית, שכן תוכנות לרוב לא כוללות קבצים הקטנים מ-4 קילובייט.
במבחן זה אנחנו כבר יודעים שכונן ה-900p היוקרתי של אינטל הוא שליט השוק, אך ה-SX8200 הפתיע אותנו עם ביצועים מעט גבוהים מה-760p של אינטל. יתכן שזה קורה בשל שימוש בשבבי זיכרון DDR4 יעילים יותר לבקר. מהירויות הקריאה של כונן זה במבחן ה-4K מכפילות ויותר את אלו של כונן ה-SATA המתקדם.
המשחק Star Citizen הוא אחד האהובים עלי לבחינת כוננים. מדובר במשחק שמכיל קבצים מכל הגדלים ובכמות אדירה. הוא מראה בצורה אותנטית את ההבדלים שחומרה עושה באמצעי אחסון. גם כאן, ה-SX8200 מראה עליונות על ה-760p וכונני ה-SATA. המבחן אגב, למי שתוהה, או משיגור המשחק ועד לכניסה ושליטה בדמות. בחנתי גם כונן קשיח סטנדרטי בנפח 2TB של WD רק בשביל לראות כמה הוא יעוות את הגרף שאתם רואים. זמן ההמתנה עלה על שתי דקות שלמות. אל תשחקו Star Citizen על כונן דיסק קשיח מכאני.
רב המכר של Rockstar הוא סיפור קצת שונה. במשחק GTA V זמני הטעינה דומים למדי בין כונני ה-SSD השונים. בכל זאת, נראה שחומרה חזקה יותר גורמת להמתנה קצרה יותר עם SX8200 בהובלה קלילה על 760p. כונן דיסק קשיח סטנדרטי הביא לזמן טעינה של 140 שניות, לתוהים.
כמה משתלם ה-SX8200 ביחס למתחרים?
את עניין המחיר העלנו כבר מוקדם יותר בביקורת. כיום בין מתחריו הגדולים של ה-SX8200 ישנם כוננים כמו ה-MX500 של Crucial וה-Kingston A1000, שאחד מהם הוא כונן SATA סטנדרטי והשני כונן NVMe בהתאמה.
ה-XPG SX8200 480GB עולה 650 שקלים ותמצאו אותו גם בהרבה פחות אם רק תחפשו בחנויות בארץ. אני באמת שלא רואה הרבה סיבות לרכוש כוננים אחרים בנפח הזה, בין אם SATA או NVMe בממשק M.2. צריך שכמה צירופי מקרים מצערים יקרו על מנת שמשתמש בעל תקציב שכזה יקנה MX500 סטנדרטי על פני ה-SX8200 כמו חוסר בממשק במערכת או חוסר תאימות לכונני NVMe. אם יש לכם מערכת מחשב אפילו בת חמש שנים כיום, אלו לא סבירים לקרות.
הוא מצוייד בחמש שנות אחריות ומביא לביצועים רציניים בהחלט, ה-SX8200 מוביל טרנד של שבירת שוק. גם היום כשהושקו כונני NVMe "תקציביים" דוגמת ה-970 EVO של סמסונג, אני רואה מעט מאוד סיבות להוציא עשרות אחוזים תופסת מחיר על הבדל מעשי אפסי בחוויית השימוש ותקופת אחריות זהה.
בחירת העורך – ADATA XPG SX8200 480GB M.2
ADATA שיחקה אותה, ויש לה מוצר מנצח אמיתי. שלל כוננים בשוק משתמשים בכל מיני גימיקים מיותרים בשביל להצדיק מחיר גבוה, אך הקהל הישראלי יודע בדיוק מה הוא רוצה. נותר לקוות שהיא תחזיק מעמד בשוק הזה כיצרנית צד-שלישי ותוביל לירידה רצינית במחיר של כונני ה-NVMe המשוכללים והמהירים. כונן זה מקבל את פרס בחירת העורך של HWzone על בסיס ביצועיו ומחירו הנגיש – קשה להמליץ על מוצרים רבים אחרים בקטגוריית המחיר והנפח הזאת באותה מידה.
פורסם ב HWZONE